3D-renderad bild av hjärnan – koppling mellan nervsystem och kiropraktisk vård

Funktionell Neurologi


Neurologi har varit en central del av kiropraktiken sedan yrkets början. Med den senaste utvecklingen inom klinisk neurovetenskap har vår förståelse för hur kiropraktisk behandling påverkar nervsystemet ökat. Vi vet nu mer om hur dessa behandlingar kan bidra till att återställa balansen i det neuromuskuloskeletala systemet.

Kiropraktorer är utbildade i att identifiera subtila skillnader i kroppens struktur och funktion genom exempelvis muskeltester och analys av ledrörelser i ryggraden och extremiteter. Samma metodik kan även tillämpas på neurologiska tester för att upptäcka funktionella obalanser i nervsystemet.

Dessa obalanser kan behandlas med traditionella kiropraktiska tekniker, sensoriska stimuli samt specifika fysiska och kognitiva övningar. Funktionell neurologi bygger på ett öppet och integrerat synsätt på behandling, med målet att återställa, förbättra och bevara nervsystemets funktion.

Kiropraktik och funktionell neurologi

Medicinska illustrationer av ryggrad och nervsystem – utbildningsmaterial inom kiropraktik

En kiropraktor med utbildning inom funktionell neurologi ser på patienten både ur ett neurologiskt och ett biomekaniskt perspektiv. Undersökningen består av både en neurologisk och en kiropraktisk bedömning.

Den neurologiska undersökningen omfattar en rad tester där bland annat olika delar av hjärnan och kranialnerverna analyseras. Den kiropraktiska undersökningen fokuserar på att utvärdera funktionen och ledrörligheten i hela ryggraden, särskilt i halsryggen samt käklederna.

Behandlingen kan innefatta neurologiska övningar som förbättrar balans, koordination och ögonrörelser, för att stimulera olika hjärnfunktioner. Dessutom används kiropraktiska tekniker för att behandla käkleder och ryggrad.

Hjärnskakning (Concussion, Commotio)

En hjärnskakning är, som namnet antyder, en skakning av hjärnan som uppstår vid trauma mot huvudet, överkroppen eller nacken. Kraften och omfattningen av skadan påverkar vilka symtom som uppstår, men även tidigare hjärnskakningar spelar en avgörande roll.

Vid en kraftigare hjärnskakning kan symtomen inkludera huvudvärk, yrsel, illamående, minnesförlust eller trötthet. Det är dock viktigt att veta att symtomen kan variera – vissa upplever endast ett av dessa, flera av dem, eller inga alls.

En neurologisk undersökning kan avslöja funktionsnedsättningar i nervsystemet även i avsaknad av tydliga symtom. Genom rätt behandling kan dessa brister återställas och hjärnan återfå sin optimala funktion.

Har du frågor eller vill boka ett besök? Kontakta oss på länken nedan